de duiker: Vinkeveen

Door naam op dinsdag 27 april 2010 11:15 - Reacties (15)
Categorie: -, Views: 5.818

Duiken?
Ja, duiken ja :) Afgelopen maandag was het 's avonds weer raak, we vertrokken weer met een meute richting het donkere koude water van vinkeveen. Wat is daar nou leuk aan hoor ik jullie al denken? Nou.. Goede vraag eigenlijk, ik zou er zo even geen antwoord op weten, het is spannend bijvoorbeeld, gezond (ja ook gezond ja, kom ik zo op terug). En je hebt nog eens leuke verhalen om te vertellen in de kroeg, of zoals in mijn geval op een blog op een website die totaal niet duik gerelateerd is :) Verder is het natuurlijk gezellig om met z'n allen op een maandagavond te verzamelen en ergens het donkere water in te springen.

Terug naar maandagavond
Afgelopen maandag heb ik dus gedoken in vinkeveen. Het was weer een oefenduikje, dus niet al te lang gedoken, wel met veel mensen, namelijk 3 mensen die in opleiding waren voor NOB 3-sters. Daarbij nog een instructeur dus we waren gezellig met z'n 4tjes. Dit ging uiteraard niet de hele tijd goed met als gevolg dat je af en toe heel even om je heen moet kijken om te zien waar je buddy's gebleven zijn. Gelukkig doken we alle 4 met een lamp zodat je daar een referentie aan had.

De oefening...
Zoals ik al zei, ging het dus om een oefenduikje, de oefeningen die we deze keren probeerden waren, de diepere duik (25+ meter), en een geassisteerde opstijging, bij de opstijging moest ik fungeren als slachtoffer en moest 1 van mijn buddy's mij dus veilig boven zien te brengen. De diepere duik was een makkie, aangezien de opstijging al vanaf 20 meter moest, toen we boven waren heel even blijven hangen. horen wat de instructeur te melden had, en daarna a la baksteen weer terug naar de diepte. Om vervolgens op een meter of 20 hard op de bodem neer te ploffen en het zicht tot nul te reduceren wegens opwaaiend zand.

Daarna zijn we dus even een stukje doorgekacheld tot rond de 28 meter, toen was het weer welletjes. Daarna lekker rustig terug richting de kant gezwommen. Dit alles heeft ongeveer 30 minuutjes geduurd.

Vissies?
Visjes, ja die waren ook weer present, tijdens de duik hebben we verschillende merken vis waar mogen nemen. Baars, een verdwaalde snoek, kleine garnaaltjes. En zelfs een echte nederlandse zoetwaterkrab, echter probeerde die zich snel onder de grond te verstoppen bij het aanschouwen van die vreemde luchtbellen uitstotende wezens die zijn rust kwamen verstoren. En hem daarbij ook nog eens in z'n kraaloogjes schijnende met hun felle duiklampen. Arm beest.

Hoe zien die vissen eruit dan?
Als vis natuurlijk! Nee, niet zoals de visstick zoals je die in de diepvries bij de lokale buurtsuper vind. Vis ziet er een beetje als volgt uit:

code:
1
<*))><

Al is dat natuurlijk wel heel kort door de bocht, daarom hier wat fotootjes:

Een snoek:
http://www.mo6.nl/weblog/archives/a6603-snoek-onderwater.jpg

Een baars:
http://www.ravon.nl/Portals/0/Soorten/baars.jpg

De zoetwaterkrab:
http://www.aquariaveldhuis.nl/domeinen/aquariaveldhuis/www/ftp/merken/krab%5B1%5D.jpg


Gezond?
Ja, ik zei het al in het eerste stukje, duiken is gezond. Tijdens de opleiding word er namelijk op gehamerd om toch vooral een redelijke tot goede conditie te hebben. Nu is dit niet vereist tijdens een normaal duikje, maar de momenten dat dit wel zeer veel van pas komt is op het moment dat je in zeeland wilt duiken en eerst 400 meter moet lopen met je zware set op je rug (ervaring? ja :X ) Ook komt dit van pas op het moment dat er iets mis zou gaan en je plotseling je buddy omhoog moet halen van een diepte van 20 meter. Dit is zeer slopend, als oefening. Maar waarschijnlijk in het echt is dat nog veel erger aangezien je dan ook nog je buddy naar de kant moet zien te krijgen. Dit heb ik echter nog nooit in de praktijk meegemaakt. En dat hoop ik ook zo te houden :)

Dit was het weer voor deze keer.

Dag vriendjes en vriendinnetjes. O+

Aanvulling, opmerkingen en commentaar is natuurlijk altijd welkom :)

Duikprofiel komt nog, ga ik vanavond toevoegen

de duiker: Vinkeveen & zwembad

Door naam op donderdag 22 april 2010 11:22 - Reacties (11)
Categorie: -, Views: 7.198

Vinkeveen
Afgelopen maandag 's avonds in vinkeveen gedoken :) Op maandagavond hebben we vanuit de duikvereniging altijd oefenduiken, en aangezien ik nog een aantal oefeningen moet voor mijn 3* brevet ook maar eens mee gegaan.

Zo gezegd zo gedaan. en rond half 8 vertrokken we dan met een flinke groep (man of 20 :X ) richting vinkeveen, daar aangekomen werd de buddyindeling gemaakt, ik dook met 2 buddy's, omdat we gingen oefenen en dit zo uit kwam :)

Rond half 9 het water in en een stukje zwemmen naar 20 meter. Onderweg nog een apart grijs geval gezien, geen van ons wist wat het was :? Op 20 meter gestopt en begonnen met de oefening, deze bestond uit een vrije opstijging vanaf de 20 meter, met daarbij een 3 minuten stop op 5 meter.

De oefening ging goed :) Wat wel minder was, was dat 1 van mijn buddy's tijdens de opstijging last kreeg van een bloedneus. Maar ook voor haar was de oefening geslaagd :)

Na de opstijging even aan de oppervlakte gedreven en besproken wat we gingen doen, aangezien 1 van de buddy's dus een bloedneus had hebben we besloten om aan de oppervlakte te blijven en terug te zwemmen. Ze zei dat het geen probleem zou zijn als we met z'n 2en weer onder zouden duiken, maar zo werkt dat niet. Je bent (in mijn ogen dan) verantwoordelijk voor je buddy, vanaf het moment dat je begint met omkleden tot het moment dat je weer beide afgedroogd en aangekleed aan de kant staat :)

Vinkeveen?
Ja, vinkeveen. Meestal als duikers vinkeveen zeggen bedoelen ze zandeiland 4, dit is 1 van de meest bekende duikplaatsen in heel Nederland. Er zijn meerdere redenen dat duiken in vinkeveen zeer populair is. Zo is het zicht er onderwater bijna altijd erg goed, is het een heel erg toegankelijke plas (trappetjes om erin en eruit te kunnen klimmen).

http://www.barracuda-diving.nl/images/vinkeveen.jpg
Hier zie je een duikkaartje van vinkeveen, deze kaart laat een groot deel van alle objecten die in vinkeveen liggen zien. De bus die op het kaartje staat is er helaas niet meer, dit vanwege vandalisme.

Oefenen in het zwembad
Dinsdagavond lekker in het zwembad gelegen, dit omdat ik momenteel bezig ben met een specialty voor volgelaatsmasker duiken. Een volgelaatsmasker is zoals de naam al een beetje aangeeft een duikmasker dat je hele gezicht bedekt. Het doel van deze oefening was om vertrouwd te raken met het masker. Ook werd verteld hoe je het masker onder water heel makkelijk af kan doen en weer op kan zetten. De bedoeling is dat we dit over 2 weken ook in buitenwater gaan oefenen. Een post hierover volgt waarschijnlijk nog :)

Zo, dit was het weer voor deze keer. Veel leesplezier :)

de duiker: Materiaal

Door naam op vrijdag 16 april 2010 15:44 - Reacties (17)
Categorie: -, Views: 6.517

Inleiding

Naar aanleiding van mijn vorige post kreeg ik veel vragen voor een uitleg over het materiaal waarmee ik duik, dus met deze post ga ik proberen wat beter te beschrijven met wat voor zooi ik het water in ga. :) ook ga ik proberen minder smileys te gebruiken in deze post.

Duikflessen
Ah, de flessen, misschien wel hetgene waar een duiker altijd aan te herkennen is, een grote stalen cylinder op zijn of haar rug. Zoals in mijn vorige post al kort aangegeven, ik duik dus niet met 1 fles, maar met 2 kleinere flessen. Dit is omwille van de veiligheid en stabiliteit onder water, Als je 1 grote zware fles hebt gaat het eerder rollen als je op je buik zwemt (normale positie om te duiken.). Terwijl een dubbelset veel minder de neiging heeft om te rollen.
http://overig.marabunta2048.nl/tweakblog/materiaal_flessen.jpg
Dit is een set zoals ik ook heb, zoals je ziet bestaat deze set uit 2 flessen die vastgeschroefd zitten op een backplate (kom ik zo op terug).

Trimvest
Een trimvest, wat is dat nou weer? hoor ik je denken. Nou ik zal je vertellen wat dat is. Een trimvest heb je onderwater nodig om in het water te zweven. Zoals iedereen met een zwemdiploma waarschijnlijk wel weet, in water drijf je. Dit is heel simpel te verklaren doordat het menselijk lichaam voor >90 procent uit water bestaat. Nu is het hele idee achter duiken natuurlijk dat je onder water zit, en niet er bovenop dobbert. Om dit voor elkaar te krijgen heb je lood nodig. Het nadeel met lood is echter dat je ermee zinkt. Dat is waar het trimvest om de hoek komt kijken, het trimvest gebruik je als duiker om te zorgen dat je netjes op dezelfde hoogte kunt blijven drijven, zodat je niet over de bodem door de modder kruipt (en daarbij het zicht onderwater vreselijk verslechtert) En ook dat je niet aan de oppervlakte dobbert. Nee, met het trimvest kan je je drijfvermogen zo regelen dat je netjes op 1 hoogte in het water blijft hangen. Ook bevat het trimvest een plastieken of stalen backplate waar de flessen aan vastgezet worden.
http://overig.marabunta2048.nl/tweakblog/materiaal_trimvest.jpg
Dit is mijn trimvest, het is een scubapro master jacket.

1e trap
De eerste trap, het is niet een trap in de zin van een trap binnenshuis, ook is het geen trap als in voetbal. De eerste trap is het deel van je automaat die direct op de kraan van je fles zit gemonteerd, Dit kan op meerdere manieren, namelijk doormiddel van een int-aansluiting of een din-aansluiting, het verschil tussen int en din is duidelijker in de volgende voorbeelden:

Een int aansluiting zit dmv een beugel om de fles heen geklemd:
http://overig.marabunta2048.nl/tweakblog/materiaal_eerste_trap_int.jpg

Terwijl een din aansluiting door middel van schroefdraad op de fles gemonteerd is:
http://overig.marabunta2048.nl/tweakblog/materiaal_eerste_trap_din.jpg

Een eerste trap zorgt ervoor dat de druk in de duikflessen (circa 200 bar) teruggebracht wordt naar een veel redelijkere 10 bar (middendruk). Ook heeft een eerste trap 2 of meer zogenaamde hogedruk-poorten. Op deze poorten kan je apparatuur zoals een console aansluiten.

http://overig.marabunta2048.nl/tweakblog/materiaal_eerste_trap.jpg
De eerste trap waarmee ik duik, het is een MR32 van het merk Mares, deze automaat heeft tevens een CWD (Cold Water Dry) kit zodat hij ook geschikt is voor duiken in extreem koud water, zoals bijvoorbeeld een ijsduik.

2e trap
De tweede trap is net als de eerste trap geen binnen of buitenshuis trap. De tweede trap is het deel dat je in je mond hebt en waardoor je ademt, een tweede trap zit door middel van een middendruk slang vast aan de eerste trap, en de taak van de tweede trap is om ervoor te zorgen dat de lucht die eruit komt gelijk is aan de omgevingsdruk waarop je je bevind. :)

http://overig.marabunta2048.nl/tweakblog/materiaal_tweede_trap.jpg
Dit is de tweede trap die ik gebruik om mee te duiken :)

Kosten

Allemaal heel leuk en aardig, maar wat kost dat nou allemaal?
Het simpele antwoord is: Veel.

Het iets uitgebreidere antwoord is: je kan het zo gek maken als je zelf wilt, wil je duiken met alles beste van het beste en nieuw dan kan je zomaar meer dan 5000 euro kwijt zijn aan je spullen, wil je iets minder spullen (1 maal eerste trap bijvoorbeeld) dan kan je voor rond de 2000 euro klaar zijn, wil je het nog goedkoper dan kan je op marktplaats kijken voor spullen, dan ben je met een beetje geluk voor rond de 1500 euro klaar met de basisuitrusting. :)

Net zoals vorige keer zijn vragen en/of opmerking natuurlijk van harte welkom :>

de duiker

Door naam op vrijdag 16 april 2010 11:51 - Reacties (15)
Categorie: -, Views: 5.073

introductie
Zo, na een lange tijd twijfelen heb ik toch besloten om ook een tweakblog te gaan beginnen, ik had de benodigde hoeveelheid karma, dus kan ik er net zo goed iets mee doen :)

Over mij
Wie ben ik?
Mijn naam is Tom, ik ben 19 jaar oud :) Voor de rest hoeven jullie niet heel veel over mij te weten aangezien ik ook een beetje privacy wil :) De mensen die wel meer over mij willen weten weten me te vinden. Deze blog heet de duikert, dat is natuurlijk niet zonder reden :) de reden is dat ik dus een duikert ben, en omdat ik het nog niet eerder gezien heb op tweakblogs heb ik maar besloten om het te gaan doen. Ik duik vrij veel, gemiddeld 1 a 2 keer per week, duiken doe ik vooral in noordholland. Dit is omdat ik daar woon. :)

Ik ben momenteel een 2* NOB duiker met ongeveer 130 duiken, momenteel ben ik ook bezig met mijn opleiding tot 3* duiker en daarna wil ik misschien de instructeursopleiding gaan doen al weet ik dat nog niet helemaal zeker :)
Verder heb ik diverse specialty's gevolgd, namelijk; nitrox basis, module redden. En ben ik ook bezig met de specialty volgelaatsmasker duiken :)

Waarom dit onderwerp?
Ik heb voor het onderwerp duiken gekozen omdat het 1 van mijn hobby's is, tevens is het hetgene wat mij vreselijk veel boeit :) Ik ben ooit begonnen met een cursus duiken nadat ik toevallig op internet op de website van een duikvereniging in de buurt stuitte, mijn timing om de site te vinden was precies goed, ze gingen een paar weken later proefduiken doen in het zwembad, een telefoontje naar mn moeder later en het was geregeld, ik kon mee gaan doen met de proefduik! Na die proefduik was ik meteen verkocht.

Ik duik niet alleen, mijn vader duikt ook, dat is een beetje mijn schuld aangezien ik na die eerste duik zo enthousiast was dat ik hem heb gevraagd of hij ook mee ging doen met de opleiding. :) Het leek hem wel wat en zodoende. Voor mij heeft het als voordeel dat ik altijd vervoer heb, helemaal in het begin van het duiken was dit makkelijk omdat ik toen nog geen rijbewijs had, inmiddels wel. :)

Waar duik ik mee?
Meestal duik ik met een bare 7mm semi-dry met eventueel als het koud is een 7mm body eroverheen. Verder heb ik camaro semi-dry handschoenen en mares duiklaarzen. Ik duik op het moment nog niet droog dit omdat een droogpak vrij prijzig is in aanschaf voor een 19 jarige student :) Verder duik ik met een dubbel-7 duikset (2 keer een 7 liter fles aan elkaar). Deze set is vrij zwaar (30 Kg op het droge) en dat heeft als voordeel dat ik zonder extra lood kan duiken. Aangezien er op mijn flessen 2 kranen zitten, heb ik ook gekozen om 2 eerste en 2 tweede trappen te nemen, deze bestaan beiden uit een mares proton ice Extreme.

Zo, dit is dan het einde van mijn vrij lange eerste post :) Veel plezier met lezen en vragen stellen mag altijd O+