de duiker: Materiaal

Door naam op vrijdag 16 april 2010 15:44 - Reacties (17)
Categorie: -, Views: 6.479

Inleiding

Naar aanleiding van mijn vorige post kreeg ik veel vragen voor een uitleg over het materiaal waarmee ik duik, dus met deze post ga ik proberen wat beter te beschrijven met wat voor zooi ik het water in ga. :) ook ga ik proberen minder smileys te gebruiken in deze post.

Duikflessen
Ah, de flessen, misschien wel hetgene waar een duiker altijd aan te herkennen is, een grote stalen cylinder op zijn of haar rug. Zoals in mijn vorige post al kort aangegeven, ik duik dus niet met 1 fles, maar met 2 kleinere flessen. Dit is omwille van de veiligheid en stabiliteit onder water, Als je 1 grote zware fles hebt gaat het eerder rollen als je op je buik zwemt (normale positie om te duiken.). Terwijl een dubbelset veel minder de neiging heeft om te rollen.
http://overig.marabunta2048.nl/tweakblog/materiaal_flessen.jpg
Dit is een set zoals ik ook heb, zoals je ziet bestaat deze set uit 2 flessen die vastgeschroefd zitten op een backplate (kom ik zo op terug).

Trimvest
Een trimvest, wat is dat nou weer? hoor ik je denken. Nou ik zal je vertellen wat dat is. Een trimvest heb je onderwater nodig om in het water te zweven. Zoals iedereen met een zwemdiploma waarschijnlijk wel weet, in water drijf je. Dit is heel simpel te verklaren doordat het menselijk lichaam voor >90 procent uit water bestaat. Nu is het hele idee achter duiken natuurlijk dat je onder water zit, en niet er bovenop dobbert. Om dit voor elkaar te krijgen heb je lood nodig. Het nadeel met lood is echter dat je ermee zinkt. Dat is waar het trimvest om de hoek komt kijken, het trimvest gebruik je als duiker om te zorgen dat je netjes op dezelfde hoogte kunt blijven drijven, zodat je niet over de bodem door de modder kruipt (en daarbij het zicht onderwater vreselijk verslechtert) En ook dat je niet aan de oppervlakte dobbert. Nee, met het trimvest kan je je drijfvermogen zo regelen dat je netjes op 1 hoogte in het water blijft hangen. Ook bevat het trimvest een plastieken of stalen backplate waar de flessen aan vastgezet worden.
http://overig.marabunta2048.nl/tweakblog/materiaal_trimvest.jpg
Dit is mijn trimvest, het is een scubapro master jacket.

1e trap
De eerste trap, het is niet een trap in de zin van een trap binnenshuis, ook is het geen trap als in voetbal. De eerste trap is het deel van je automaat die direct op de kraan van je fles zit gemonteerd, Dit kan op meerdere manieren, namelijk doormiddel van een int-aansluiting of een din-aansluiting, het verschil tussen int en din is duidelijker in de volgende voorbeelden:

Een int aansluiting zit dmv een beugel om de fles heen geklemd:
http://overig.marabunta2048.nl/tweakblog/materiaal_eerste_trap_int.jpg

Terwijl een din aansluiting door middel van schroefdraad op de fles gemonteerd is:
http://overig.marabunta2048.nl/tweakblog/materiaal_eerste_trap_din.jpg

Een eerste trap zorgt ervoor dat de druk in de duikflessen (circa 200 bar) teruggebracht wordt naar een veel redelijkere 10 bar (middendruk). Ook heeft een eerste trap 2 of meer zogenaamde hogedruk-poorten. Op deze poorten kan je apparatuur zoals een console aansluiten.

http://overig.marabunta2048.nl/tweakblog/materiaal_eerste_trap.jpg
De eerste trap waarmee ik duik, het is een MR32 van het merk Mares, deze automaat heeft tevens een CWD (Cold Water Dry) kit zodat hij ook geschikt is voor duiken in extreem koud water, zoals bijvoorbeeld een ijsduik.

2e trap
De tweede trap is net als de eerste trap geen binnen of buitenshuis trap. De tweede trap is het deel dat je in je mond hebt en waardoor je ademt, een tweede trap zit door middel van een middendruk slang vast aan de eerste trap, en de taak van de tweede trap is om ervoor te zorgen dat de lucht die eruit komt gelijk is aan de omgevingsdruk waarop je je bevind. :)

http://overig.marabunta2048.nl/tweakblog/materiaal_tweede_trap.jpg
Dit is de tweede trap die ik gebruik om mee te duiken :)

Kosten

Allemaal heel leuk en aardig, maar wat kost dat nou allemaal?
Het simpele antwoord is: Veel.

Het iets uitgebreidere antwoord is: je kan het zo gek maken als je zelf wilt, wil je duiken met alles beste van het beste en nieuw dan kan je zomaar meer dan 5000 euro kwijt zijn aan je spullen, wil je iets minder spullen (1 maal eerste trap bijvoorbeeld) dan kan je voor rond de 2000 euro klaar zijn, wil je het nog goedkoper dan kan je op marktplaats kijken voor spullen, dan ben je met een beetje geluk voor rond de 1500 euro klaar met de basisuitrusting. :)

Net zoals vorige keer zijn vragen en/of opmerking natuurlijk van harte welkom :>

Volgende: de duiker: Vinkeveen & zwembad 04-'10 de duiker: Vinkeveen & zwembad
Volgende: de duiker 04-'10 de duiker

Reacties


Door Tweakers user woutertje, vrijdag 16 april 2010 15:53

Interessante post, nette uitleg! :)

Door Tweakers user amaterasu, vrijdag 16 april 2010 15:54

en hoeveel kost nou een gehele duik uitrusting? :?

Door Tweakers user naam, vrijdag 16 april 2010 15:54

@amaterasu,

Zal ik zo even toevoegen :>

Done :)

[Reactie gewijzigd op vrijdag 16 april 2010 15:58]


Door Tweakers user amaterasu, vrijdag 16 april 2010 16:00

@marabunta2048 thx voor het toevoegen ervan.

Kost je nog heel wat zo te zien :o
ben zelf niet echt een waterrat :D maar lijkt me wel gaaf een keer te duiken :D

Door Tweakers user naam, vrijdag 16 april 2010 16:01

@amaterasu,

Geen probleem :) Je kan natuurlijk altijd een keer een proefduik ergens proberen, ergens in een zwembad of ergens in de tropen :)

Door Tweakers user S401, vrijdag 16 april 2010 16:04

Ook een duiker hier, goede en duidelijke uitleg :*)

Door Tweakers user Strunkie, vrijdag 16 april 2010 17:29

Hoelang doe je met 1 fles (in jouw geval 2 kleine)?
En hoeveel kost 1 zo een fles om te vullen?

Lijk me wel eens geinig om te weten...

Door Tweakers user naam, vrijdag 16 april 2010 17:30

Ik kan met deze flessen als ik het niet al te gek maak ca anderhalf tot 2 uur duiken denk ik :) Het vullen kost mij niets aangezien ik dat gratis kan doen op de duikvereniging en ik ook bevoegd ben om ze zelf te vullen :) Normaal kost het iets van 1 euro a 1,50 bij een vulstation :)

Door Tweakers user Cave_Boy, vrijdag 16 april 2010 21:07

Ok nu een ik denk dom iets maar het schoot in mijn hoofd.

Die duikflessen zijn gevuld met lucht. Lucht is minder zwaar dan water en wil dus omhoog. Als je in het water bent heb je dat trimvest aan om te zinken zit hier ook extra gewicht bij voor die duikflessen of is d ebuitenkant van de duikfles zo zwaar dat als je zo'n fles in het water gooit deze direct zinkt?

Door Tweakers user Capacitor, vrijdag 16 april 2010 21:38

@ cave_boy

Die lucht bevindt zich onder een druk van maar liefst 200 bar. Dat is gemiddeld genomen een 200x zo'n hoge druk als hier in NL. Dit betekent dat de dichtheid dus ook met factor 200 toeneemt, wat betekent dat deze 'lucht' veel meer 'weegt'.

Door Tweakers user bonus, vrijdag 16 april 2010 21:51

Ik mis eigenlijk nog een lood gordel :) Die had ik althans wel altijd als ik ging duiken (Egypte, Gozo, Tenerief). Helaas me duikbrevet laten verlopen...
Gewoon Padi Open Water, geen sterrebrevet.

Door Tweakers user naam, vrijdag 16 april 2010 21:52

@Lars93,

Klopt inderdaad :)

@bonus,
De loodgordel word wel genoemd in het verhaal, maar eigenlijk ging ik er vanuit dat dat vrij logisch zou zijn :) zelf duik ik bijna nooit met lood, aangezien mijn flessen zwaar genoeg zijn :)

Door Tweakers user djluc, zaterdag 17 april 2010 13:39

Je hebt je 2de trap, heb je er daar 2 van? 1 als reserve? Of heb je daar wat anders voor? Bij mijn duiken hadden we altijd 2 van die dingen en moesten we ook mee trainen op zowel jezelf als op anderen die in "nood" waren.

Door Tweakers user leejoow, woensdag 21 april 2010 10:26

Vul jij een dubbel 7 voor § 1,50? :o

Waar doe je dat? :+

Door Tweakers user naam, woensdag 21 april 2010 10:50

@djluc,
Ik heb inderdaad 2 keer een eerste en tweede trap, dit omwille van redundantie, stopt 1 eerste trap ermee heb ik nog een tweede. Hetzelfde geld voor de 2e trap, die is voor zowel mezelf als mn buddy in geval van nood.

@leejoow,
Meestal vul ik bij een zelfvulstation, daar gooi je er een paar keer 50 cent in (in zeeland is dat dus) en dan is tie wel vrij vol :)

[Reactie gewijzigd op woensdag 21 april 2010 10:51]


Door Tweakers user leejoow, woensdag 21 april 2010 15:31

Oooow, dan is je set dus nog niet helemaal leeg ;)

Wat me wel opviel in Zeeland is dat er de meeste vulstations behoorlijk karig met de lucht zijn...

Door Tweakers user naam, woensdag 21 april 2010 15:37

Nee klopt, meestal gebruik ik iets van 100 Bar per duik :) Soms iets meer, soms iets minder :)

Reageren is niet meer mogelijk